Den tyrkiske kysten
Tyrkias kyst har lenge vært favoritt reisemål for skandinaver. Her nyter du de endeløse strendene, vennligheten og den gode maten. Her er servisen personlig og hyggelig, prisene er veldig attraktive og dagene er fylt med forskjellige opplevelser. Atmosfæren er avslappet med et snev av det orientalske.
For soldyrkere og badglade
Her på sørkysten finner man de beste strendene. Det er strender for familier med barn som ønsker en langrund sandstrand, vannsportentusiaster og alle som bare vil slappe av på en solstol ved vannkanten og nyte livet. Du kan også tilbringe dagen ute på havet langs klippene, gjøre badestopp i fine bukter med krystallklart vann, svømme og ha det bra med god mat. Vannet er klart og fint, noen ganger nesten blågrønt, derav navnet "den turkise kysten". Furuskogen strekker seg nesten ned til vannkanten der badebåtene ligger og Middelhavet er mest innbydende.
Det er morsommere å handle til halve prisen
Tyrkia er shopping elskeres paradis; moteklær, lær og gull - alt til lavere priser enn vi kan drømme om her hjemme. Her er orientalske tepper, vevde og knyttede tepper kan bli dine til en virkelig god pris. Handel og pruting er en populær folkesport i Tyrkia!
Restauranter og underholdning
Restaurantutvalget er stort i kebabens hjemland. Variasjonen er stor - fra restauranter med deilig mat og service med alt fra lokale små tavernaer til trendy rockekafeer. Utvalget av underholdning varierer fra moderne diskoteker og nattklubber til magedans - det er noe for enhver smak.
Geografi og historie
Tyrkia er 814 578 km2 stort, nesten like stort som hele Skandinavia. Den består av høyland og sletter (sentrale Anatolia), utilgjengelige fjellområder (mot Russland og Midtøsten) og kysten med fruktbare sletter og fjellandskap. Innlandsklimaet er ekstremt med varme somre og kalde vintre, kystklimaet er temperert. Tre prosent av landet er i Europa og resten i Asia. Grensen går gjennom Istanbul, verdens eneste by som ligger i to verdensdeler. Istanbul ble grunnlagt av grekere på 600-tallet f.Kr. da som Byzantium. Byen skiftet senere navn til Konstantinopel og var hovedstaden i det bysantinske riket fra 330 til 1453 da den ble hovedstaden i det osmanske riket. I 1923 flyttet Tyrkia hovedstaden til Ankara i forbindelse med proklamasjonen av Republikken Tyrkia. Byens navn ble offisielt Istanbul i 1926.
Landets historie går flere tusen år tilbake i tid. Det har vært en bosettings- og krigs scene for utallige kulturer og folk (persere, grekere, romere osv.). Historiske byer og relikvier fra tidligere tider er i mangfold, noe som gjør Tyrkia til et av de mest spennende landene å besøke hvis du vil oppleve mer enn sol og bad.
Folket
Tyrkerne er et stolt og vennlig folk. Verdiene deres er mer tradisjonelle enn våre, men de er mer vestlige enn deres arabiske naboer i sør og øst. I Tyrkia ser du både tradisjonell kledde og europeiske, moderne kledde mennesker. Tyrkisk kultur inkluderer både det nye og det gamle. Som turist vil du bli berørt av den umiddelbare vennligheten og varmen du møter her. Du føler deg veldig velkommen, og det er lett å sosialisere seg over kulturelle grenser.
En aktiv ferie
Hvis du ikke bare vil ha late dager med sol og bad, er det mye å velge mellom. Vannsport som paragliding, vannski, brettseiling og dykking er populært. Fra turiststedene er du også nær både naturen og landsbyer, og her er elver som er bra for rafting hvis du vil ha fart og spenning. Hvis du vil ha en roligere form for rafting, er "familierafting" et godt alternativ.
Mat og Drikke
Alle som liker god og variert mat trives i Tyrkia. Tyrkisk mat regnes som en av de mest innflytelsesrike i verden og har inspirert mattradisjonen på Balkan, Hellas og store deler av Midtøsten. Det første vi tenker på er selvfølgelig kebab, som her kan bety et bredt utvalg av forskjellige kjøttretter. Dôner kebab minner mest om den vi spiser hjemme. Men kebab er tilgjengelig i alle varianter og består av lam med diverse tilbehør. Tyrkias variant av pizza er "pide", en litt mindre variant enn vi er vant til. "Meze" er et tapas bord som består av mange småretter og er vanlig som lunsj eller forrett til middag. Anisbrennevin "raki" blandes med vann og drikkes i enhver tenkelig sammenheng, helst til middag eller som en kald forfriskning.
Islam
Gud kalles Allah på tyrkisk. Religionen kalles islam og dens troende kalles muslimer etter islams skaper, profeten Muhammad, som var den siste av Guds profeter etter Abraham, Moses og Jesus. Felles for islam og kristendom er troen på den samme Gud, troen på himmelen og helvete, troen på domen og i et etterliv.
Islam har fem søyler som er grunnlaget for islam og oppsummerer den muslimske læren. I følge tradisjonen oppfordret Muhammad alle muslimer til å følge disse fem søylene, og de blir ofte nevnt i Koranen. Disse fem søylene er; trosbekjennelsen, tidens bønn, almisse, det faste og pilegrimsreisen til Mekka. Den hellige böken i Islam kalles Koranen og skiller seg fra de fleste bibelske skrifter fordi den hevder å være Guds ord.
Moskeer finnes mange steder og besøkes av mange på fredagsbønner og høytider. Bønnrop fra minareter i moskeene finner sted fem ganger om dagen når bønn kalles. Før du går inn i en moske tar du av deg skoene og kvinner dekker til håret. Når du ber, må du først rense kroppen og deretter vaske hender, føtter og ansikt. Kvinner og barn ber i en egen avdeling skilt fra mennene. Gjennom bønn vender man seg til Mekka, den hellige byen. I moskeen er den ganske bar på veggene fordi det ifølge islam er forbudt å tilbe noe som er avbildet. Det er imidlertid hellige skrifter fra Koranen, bilder av Mekka og den hellige steinen i Kaba, som man bør besøke minst en gang i livet - Pilegrimsreisen.
Islamsk kronologi er ikke den samme som vår kristne kronologi; det er 622 år etter beregningen vår. I følge historien ble profeten Muhammeds tro fullstendig akseptert 20. desember 622 e.Kr. og dermed det nye utgangspunktet for kronologien til Islam.
I små byer og på landsbygda følges fortsatt religion og tradisjoner, mens i større byer praktiseres ikke religion i samme grad.