Tyrkias historie - Tyrkiareiser
  • Min Reise
  • Skal vi ringe deg?
    Navn Etternavn
    Telefonnummer
    E-post
    Anropsdato
    Samtaletid
    Send_Callback

 

Om Tyrkias historie 


 Området som utgjør dagens Tyrkia var allerede tusenvis av år siden hjemmet til tidlig utviklede kulturer med folk som hetitter, medere og persere. Langs vestkysten slo grekerne seg også i løpet av årtusen f.Kr. og opprettet byer som Smyrna (nå Izmir), Efesos og Milet. På 300-tallet f.Kr. området ble erobret av Alexander den store. Da imperiet kollapset etter hans død ble det etablert en rekke mindre stater i området, som igjen ble erobret av romerne på 100-tallet f.Kr. Under den romerske divisjonen i 395 ble Lilleasia (Anatolia) sentrum for det østlige romerske riket, senere det bysantinske riket. 

Osmanerne 


Ottomanene begynte å true det bysantinske imperiet fra det 11. århundre og fremover. I 1453 erobret osmannerne Konstantinopel (nå Istanbul) og markerte slutten på det bysantinske riket. Osmanerne rykket også sørover og østover og hadde på begynnelsen av 1500-tallet erobret store deler av den arabiske halvøya og nesten hele Nord-Afrika. Den nordlige delen av imperiet grenser til Østerrike og Polen. Fra midten av 1500-tallet til slutten av 1600-tallet var det osmanske riket mest innflytelsesrike og omfattende. 

I de følgende århundrene ble det osmanske riket svekket av interne stridigheter og utallige kriger med naboene. Imperiet kollapset gradvis og mindre nasjonalstater ble opprettet. Under Balkankrigen 1912–1913 gikk alle landområder i Europa unntatt Øst-Trakia, et tidligere område på Balkanhalvøya, til slutt tapt. Etter den første verdenskrig, der Tyrkia deltok på siden av Tyskland, ble flere land avstått og Tyrkias område ble redusert til stort sett som det i dag. 

Det moderne Tyrkia 


Mustafa Kemal Atatürk, ble Tyrkias første president mellom 1923–1938. Han var sønn av en lavere tjenestemann i Thessaloniki, da lokalisert i det osmanske riket. Tidlig farløs fokuserte han på en militær karriere og ble raskt imponert over de liberale og nasjonalistiske ideene som blomstret blant yngre osmanske offiserer. Etter fremragende bidrag i Tripoli-krigen 1911–1912, i Balkankrigen 1912–1913 og i første verdenskrig, gikk han videre til general. I spissen for opprørske tyrkiske nasjonalister ledet han frigjøringskrigen mot de greske okkupantene, som til slutt ble beseiret i august 1922. 

I 1923 ble Republikken Tyrkia proklamerte med Ataturk som president for den nye republikken. Han gjennomførte omfattende reformer og styrte Tyrkia i vestlig retning. Blant annet ble det latinske alfabetet innført og mange religiøse kontorer ble avskaffet. Han moderniserte også det tyrkiske språket fra arabisk og persisk innflytelse, og tyrkisk ble språket som ble snakket i skolene. Landet ble med i NATO i 1952 og deltok aktivt i Koreakrigen. I 1974 kom Tyrkia i konflikt med Hellas om Kypros, hvis nordlige del ble invadert samme år. Etter oppløsningen av Sovjetunionen nærmet Tyrkia seg de tyrkisktalende republikkene i Kaukasus og Sentral-Asia på 1990-tallet. 

Allerede i 1959 søkte Tyrkia om medlemskap i EØF (EU). Søknaden ble fornyet i 1987, og i desember 1999 fikk Tyrkia status som kandidatland. Forhandlingene om EU-medlemskap startet i oktober 2005 og pågår. Prioriterte områder for Tyrkias tilpasning til EU er å utdype demokratiet og rettsstaten, øke respekten for menneskerettighetene og styrke ytringsfriheten.